Nasi Briyani Cendawan


Beriani merupakan hidangan nasi campur dari Benua Kecil India. Ia dibuat dengan rempah-ratus, beras dan daging atau sayur-sayuran.Asal beriani tidak pasti. Di Utara India, ia secara tradisinya dikaitkan dengan masakan Mughlai dan di India Selatan, ia secara tradisinya dikaitkan dengan masakan Hyderabadi.Masakan ini merupakan salah satu pengaruh utama Tamadun Islam di India.Dari segi sejarah, jenis beras yang paling biasa digunakan dalam penyediaan beriani adalah Beras perang tetapi kini beras beras basmati digunakan secara meluas. Rempah-rempah dan Bahan penyedap yang digunakan dalam beriani adalah minyak sapi , buah pala, cokmar, lada, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis, Daun salam, ketumbar, daun pudina, halia, bawang, dan bawang putih.

Bahan-bahan:

  1. 4 cawan beras bashmati - bersihkan dan rendam selama 20 minit
  2. 5 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang dan lembut - hiris nipis
  3. 1/2 cawan kismis
  4. 3 sudu makan rempah beriani
  5. 4 cawan air
  6. 150 ml susu cair
  7. 3 sudu makan minyak sapi
  8. 2 sudu makan minyak jagung
  9. 1 biji cili merah - belah dua
  10. 1 biji cili hijau - belah dua
  11. 4 tangkai daun pudina
  12. 1/2 sudu makan pewarna kuning telur
  13. garam / perasa pilihan secukupnya


Bahan tumis:

  1. 3 ulas bawang putih - hiris nipis
  2. 1 labu bawang besar - hiris nipis
  3. 3 cm halia - hiris halus seperti batang mancis
  4. 3 helai daun pandan - siat dan simpulkan
  5. 1 batang kayu manis
  6. 2 kuntum bunga lawang


Bahan hiasan:

  1. kacang gajus goreng
  2. kacang badam goreng


Cara:

  1. Panaskan minyak sapi bersama minyak jagung dalam rice cooker.
  2. Masukkan bahan-bahan tumis dan masak hingga harum dan bawang menjadi layu.
  3. Tambahkan serbuk rempah beriani dan gaul sebati hingga wangi.
  4. Kemudian masukkan cendawan shiitake, kismis, susu cair, diikuti dengan daun pudina dan air. Kacau sebati dan biarkan hingga mendidih.
  5. Masukkan beras bashmati, cili merah, cili hijau, garam / perasa pilihan.
  6. Gaul rata dan biarkan periuk tertutup hingga nasi masak.
  7. Setelah nasi masak, gaulkan dengan pewarna kuning telur dan sedikit kacang gajus serta kacang badam. Tutup periuk.


EmoticonEmoticon