Naan



Naan merupakan sejenis roti yang dibuat dari tepung gandum dan merupakan masakan popular yang berasal dari asia barat, asia tengah, india dan asia tenggara. Roti naan dimasak dengan menggunakan tempayan untuk membakar roti, dikalangan penduduk Asia Tengah dan Asia Selantan, tempayan pembakar ini dikenali sebagai tandoor. Roti yang elah siap dibakar akan disapu dengan mentega atau minyak sapi.


Bahan-bahan diperlukan:
4 ½ cawan tepung gandum
1 peket (11 gm) yis kering
2 sudu teh gula
1 cawan air suam
1 biji telur, dipukul
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu besar mentega cair/ minyak zaitun
4 sudu besar tairu (yogurt)

Cara menyediakan dan memasak:
Campurkan yis, air suam dan gula kemudian ketepikan selama 5 minit.
Masukkan tepung gandum, garam, serbuk penaik, tairu, mentega cair/ minyak zaitun dan telur ke dalam mesin pembuat roti ataupun anda boleh menggunakan mangkuk besar. Masukkan bancuhan yis tadi dan uli sehingga ia lembut dan licin.
Perap adunan naan sehingga ia naik dua kali ganda.
Setiap adunan roti seberat 70 gram dan dicanai di atas papan canai.
Bakar di atas kuali leper menggunakan api yang kecil sehingga kedua-dua belah masak. Angkat dan hidangkan.




EmoticonEmoticon