Rava Masala Dosa


Masala dosa atau dos masale adalah variasi dari dosa makanan India Selatan yang terkenal, yang mempunyai asal-usulnya dalam masakan Tuluva Mangalore. Ia diperbuat daripada beras, lentil, kentang, methi, dan daun kari, dan disajikan dengan chutneys dan sambar. Ia popular di India Selatan, ia boleh didapati di semua bahagian negara lain dan di luar negara. Di India Selatan, penyediaan masala dosa berbeza dari bandar ke bandar. Masala dosa disumbat dosa. Dua bahagian adalah dosa dan pemadat. Dosa dibuat dengan cara yang biasa dengan merendam beras dan lentil dalam sekelip mata di dalam air dan kemudian mengisar ke adunan. Pemadat dibuat dari kentang rebus dengan bumbu biji sawi dan garnishing kelapa parut, ketumbar, dan jus lemon. Mysore masala dosa mempunyai chutney merah yang terbuat dari cili merah, bawang, dan bawang putih yang diterapkan pada bagian dalam dosa sebelum meletakkan pemadatan kentang di atasnya. Rava masala dosa juga variasi dosa. Ia dibuat daripada semolina dan menggunakan tampalan keju dan paneer. Masala Dosa dibuat menggunakan variasi sayuran atau pucuk untuk menggantikan kentang. Bahan-bahan yang lazimnya termasuk beras, sekam gram hitam, biji sawi, biji fenugreek, garam, minyak sayuran, kentang, bawang merah, cili hijau, daun kari, dan kunyit.


EmoticonEmoticon